De cijfers gaan tellen

Europese beurzen hadden een goede en Amerikaanse beurzen een redelijke week.

Beleggers zagen in allerlei banen- en steunaanvraagcijfers het bewijs dat het nog goed gaat met de Amerikaanse economie en dat er geen recessie maar slechts een zachte landing gaat komen.

Op dergelijk bewijs en de daaruit getrokken conclusies is nogal wat aan te merken. Banencijfers en alle andere cijfers met betrekking tot werkgelegenheid zijn niet geschikt om de stand van de economie of hoe het met bedrijven gaat vast te stellen.

Tijdens een hele krachtige economische groei zullen er meer banen bijkomen. Maar je kunt het niet omkeren. Veel extra banen zijn niet het bewijs dat het goed gaat met de economie of bedrijven.

Om te beginnen zijn werknemers voor bijna ieder bedrijf de allergrootste kostenpost. Je kunt het dus niet als positief zien als die kostenpost gaat stijgen.

Zeker niet als alle andere economische cijfers aangeven dat het toch allemaal niet zo lekker gaat. De Amerikaanse arbeidsparticipatie is ook extreem laag.

Ik zie in die nog redelijk goede banencijfers in combinatie met nagenoeg geen economische groei of misschien al wel een krimp niet meer dan dat de kosten voor bedrijven hard moeten zijn gestegen. Dat zal ten kosten gaan van de winst en dat zal geen goed nieuws voor de beurskoersen zijn.

Het cijferseizoen

Eind van de week gaat het Amerikaanse cijferseizoen weer beginnen. Zoals altijd eerst de Amerikaanse banken. Die banken geven zowel met de cijfers al nog meer met hun toelichting vaak een goed beeld over de economie. Dat gaat dus interessant worden.

Want in tegenstelling tot veel beleggers waren die grote Amerikaanse banken 3 maanden geleden al een flink stuk somberder over de economie. Eens kijken hoe ze er nu over denken.

Daarnaast is het mogelijk dat bedrijven die later deze maand of volgende maand met cijfers komen nu al een winstwaarschuwing gaan afgeven.

Het Amerikaans inflatiecijfer

Dit cijfer komt op donderdag. De inflatie zal waarschijnlijk weer wel wat zijn gedaald. Maar misschien wel wat minder hard dan beleggers nu verwachten. Want de dollar was in december wat lager.

De goud- en zilverprijs

Goud deed het de afgelopen week erg goed. Het is nu wachten op de doorbraak van de 1900 dollar. Boven de 1900 dollar zal goud steeds meer beleggers en speculanten gaan aantrekken.

Het zal dan niet lang meer duren of goud gaat de 2000 dollar bereiken. De strijd om die 1900 dollar weerstand kan nog wel een beetje tijd kosten.

Bij zilver was de volatiliteit vorige week nog fors. Heeft te maken met de weerstand bij 25 dollar. De zilverprijs is van 18 dollar halverwege oktober vrij snel naar rond de 24 dollar opgelopen.

Dan meteen ook door de 25 dollar weerstand beuken is wat te veel gevraagd. Daarom ging zilver vanaf half december meer zijwaarts. Het is niet meer dan even op adem komen.

Daarna zal de aanval op de 25 dollar ingezet worden. Boven de 25 dollar en de weg richting de 30 dollar ligt open en zal ook daarna snel bereikt worden.

Bij de aandelen van mijnen en zoekers al wel wat aardige stijgers. Maar feitelijk zijn het allemaal nog achterblijvers. Met goud boven de 1900 dollar en zilver boven de 25 dollar zal het feest steeds wat meer gaan losbarsten.

De weekverwachting voor de beurzen

Ik verwacht nog steeds een daling. Het jaar begon vorige week echter positief. Dus dat kan nog even aanhouden. Maar eens gaan beleggers inzien dat het niet goed gaat met de economie. Het cijferseizoen te beginnen met die Amerikaanse banken eind deze week kan dat inzicht gaan brengen.

De weekverwachting voor de AEX

Zolang de AEX boven de 700 blijft is er nog geen krachtige verdere daling te verwachten. Een daling die is mijn verwachting nog wel gaat komen.

Om een krachtige verdere stijging te verwachten moet de AEX tot boven de 750 stijgen. Zowel de redenen als het budget om dat te laten lukken ontbreken echter.

Ik heb mijn jaarverwachting bijna klaar. Vrijdag aanstaande zal ik die in de dagelijkse update plaatsen. Klanten kunnen die dan nog het gehele weekend en tot maandagavond lezen.

Wat betreft de economie en de beurzen zit ik op een totaal andere lijn dan andere beursanalisten. Ik verwacht wel net als alle andere analisten hogere goud- en zilverprijzen. Maar mijn prijsdoelen liggen op een totaal ander niveau.