Verwarmen met airco
Airco is een warmtepomp
Een airco noem je ook wel een lucht-lucht-warmtepomp. Deze kan koelen én verwarmen. In de zomer haalt hij warmte uit de lucht in je woning en geeft deze af aan de buitenlucht. Hierdoor daalt de temperatuur in huis. In de winter kan je dit omdraaien: dan haalt de airco warmte uit de buitenlucht. Deze gebruikt hij om de lucht in je woning mee te verwarmen. Let op: we hebben het op deze pagina over een vaste airco en niet over een mobiele airco. Hoe werkt airco als verwarming?
Een airco verbruikt stroom, maar maakt daarnaast dus vooral gebruik van de warmte uit de buitenlucht. Dit maakt de airco - net als andere warmtepompen - tot een relatief energiezuinige manier van verwarmen.
Voordelen airco verwarming
- Hoog rendement. Een airco is een efficiënte en duurzame manier om specifieke kamers te verwarmen. Hij is een stuk energiezuiniger dan bijvoorbeeld infraroodpanelen of elektrische kachels.
- Kamer wordt snel warm. Met een airco krijg je een kamer sneller warm dan met bijvoorbeeld vloerverwarming. Wanneer je de airco aanzet, voel je de temperatuur al snel stijgen.
- Ook koelen. Met een airco kun je niet alleen verwarmen maar ook koelen.
- Relatief goedkoop. De aanschafkosten van een airco zijn vaak lager dan die van andere warmtepompen.
- Minder vaak aanpassingen nodig aan woning. Bij andere warmtepompen zijn vaak aanpassingen nodig in de woning. Denk aan extra isolatie. Bij airconditioning is dat meestal niet nodig.
Nadelen airco verwarming
- Extra stroomverbruik bij koeling. Gebruik je een airco om je huis mee te koelen, dan verbruik je extra energie. Dat is slecht voor je energierekening en — als deze energie wordt opgewekt met fossiele brandstof — voor het milieu. Dit kun je wel deels compenseren met zonnepanelen.
- Ruimte nodig. In elke ruimte die je wilt verwarmen, heb je een binnenunit nodig.
- Luchtstroming. De airco blaast lucht uit en dat kun je voelen. Sommige mensen ervaren dit als oncomfortabel.
- Geluid. Zowel de buiten- als de binnenunit van een airco maakt geluid. Het geluid van de binnenunit is te vergelijken met dat van een ventilator. De buitenunit maakt ongeveer evenveel geluid als een koffiemachine voor bonen.
- Hoe kouder het wordt, hoe lager het rendement. Bij lage buitentemperaturen moet de airco harder werken waardoor hij meer stroom verbruikt. Als het heel koud is, wordt het goedkoper om met gas te verwarmen.
- Bij koud weer gaat airco soms uit. Bij een buitentemperatuur onder de 7 graden moet een bepaald onderdeel van de airco - de condensor - soms ontdooien. De airco werkt op dat moment niet. Hoe kouder het wordt, hoe vaker dit gebeurt en hoe langer het ontdooien duurt.
Met airco verwarm je specifieke ruimtes
Een airco wordt meestal gebruikt voor het verwarmen van specifieke ruimtes. Verwarm jij bijvoorbeeld alleen je woonkamer en staat de verwarming in de slaapkamers altijd uit? In zo'n geval zou het een goede optie kunnen zijn om je woonkamer te verwarmen met airco.
Sommige mensen kiezen ervoor een cv-ketel te combineren met een airco. Met de cv-ketel verwarmen ze het hele huis tot een bepaalde basistemperatuur, bijvoorbeeld 18 graden. De airco gebruiken ze om bijvoorbeeld de huiskamer extra bij te verwarmen wanneer ze daar zijn. Wanneer je het airco en cv-ketel combineren slim aanpakt, dan ben je mogelijk goedkoper uit dan wanneer je in het hele huis de centrale verwarming hoger zet.
Hele woning verwarmen? Kies dan voor andere warmtepomp
Als je slechts één of twee ruimtes wilt verwarmen, kan een airco dus een goede optie zijn. Maar je hele huis verwarmen doe je beter met een lucht-water-warmtepomp zoals bijvoorbeeld een hybride warmtepomp of een all-electric warmtepomp. Ten eerste omdat je met een airco in elke ruimte een binnenunit nodig hebt. Ten tweede omdat de aanschafkosten van een airco met meerdere binnenunits al snel hoger zijn dan die van andere warmtepompen. Een airco met slechts een of twee binnenunits is meestal wel goedkoper. Qua rendement zijn een airco en een lucht-water-warmtepomp overigens vergelijkbaar.