Huis energiezuiniger maken: verduurzamen
Ondanks het feit dat je met kleine maatregelen best wat kunt besparen, ga je het meest winst behalen door de mogelijkheden te onderzoeken voor verduurzaming.
1. Verbeter je isolatie
Goede isolatie is de sleutel tot een energiezuinig huis. Als je huis niet goed geïsoleerd is, zal opgewekte warmte ontsnappen. Door te isoleren hoef je minder energie op te wekken. Daarnaast is isolatie relatief goedkoop vergeleken bij andere maatregelen. Als je uiteindelijk over wil op een warmtepomp, moet je woning ook goed geïsoleerd zijn. Zo maak je je woning dus toekomstbestendig.
Met de volgende maatregelen kun je enorm veel gas en geld besparen:
-
Dakisolatie: Een goed geïsoleerd dak voorkomt warmteverlies via het dak van je huis. Dakisolatie kan zowel aan de binnen- als buitenkant van het dak worden aangebracht.
-
Spouwmuurisolatie: Deze maatregel is er één die zich snel terugverdient. Als je huis muren heeft met een spouw (ruimte tussen binnen- en buitenmuur), kan spouwmuurisolatie warmteverlies enorm verminderen.
-
Vloerisolatie: Het isoleren van de vloer van je huis voorkomt kou die vanuit de kruipruimte omhoogkomt. Dit is dus niet in alle woningen mogelijk, er moet wel een kruipruimte zijn.
-
HR++ glas: Het vervangen van enkel glas of standaard dubbel glas door hoogrendementsglas (HR++ of HR+++) verbetert de isolatie van ramen en voorkomt warmteverlies. Als je al een vorm van HR glas hebt, dan is het meestal niet rendabel om nog beter glas te nemen. Het gaat vooral om de stap van enkel glas naar dubbel glas.
2. Zonnepanelen installeren
Zonnepanelen zijn een geweldige manier om je eigen duurzame energie op te wekken en je energierekening te verlagen. Door zonlicht om te zetten in elektriciteit, kun je gedeeltelijk of zelfs volledig zelfvoorzienend worden wat betreft elektriciteit.
3. Warmtepomp installeren
Een warmtepomp is een efficiënte manier om je huis te verwarmen. In sommige gevallen kan je er in de zomer zelfs ook mee koelen. Het maakt gebruik van warmte uit de omgeving, zoals de grond of de buitenlucht, om je huis te voorzien van verwarming en warm water. De hybride warmtepomp wordt de norm vanaf 2026. Hoe eerder je deze installeert, hoe sneller je profiteert.
4. Energiezuinige apparaten aanschaffen
Het vervangen van oude apparaten door energiezuinige modellen kan je energieverbruik drastisch verminderen. Let bij de aanschaf op het energielabel en kies voor apparaten met een A+++-rating voor de hoogste efficiëntie.
5. Thuisbatterij aanschaffen
Zonne-energie opslaan in plaats van aan het net te leveren: dat kan met een thuisbatterij. Met zo'n batterij kun je zelf meer van de stroom die je zonnepanelen opwekken gebruiken. Maar de aanschafkosten en milieubelasting zijn wel hoog. Hoe zit dat precies?
Nieuwsgierig naar je mogelijkheden? Klik hier.