Bron: Redactie DFT
Nederlandse gasprijs een van hoogste van Europa: en zo komt dat
Amsterdam - Nederlandse huishoudens betalen aanzienlijk meer voor gas dan de meeste andere Europeanen. Vooral een serie hoge belastingen op gas treft consumenten. Nederland had afgelopen maand het op twee na hoogste tarief van Europa.
Dat blijkt uit een analyse van de site energievergelijk.nl. Die baseert zich op cijfers uit de Household Energy Price Index (HEPI), met gegevens van 33 hoofdsteden van Europese landen. Alleen Zweden en Zwitserland kennen nog hogere tarieven.
De gasprijs in Nederland is volgens die Europese prijsindex gemiddeld 17,8 eurocent per kilowattuur (kWh), inclusief alle belastingen en netwerkkosten. De hoge energiebelasting en btw maken ruim 60% van het totale tarief uit.
In vergelijking met buurlanden betalen Nederlanders aanzienlijk meer: in België ligt de prijs namelijk op 9,3 eurocent per kWh, in Duitsland op 11,9 cent per kWh. In Oost-Europa zijn de gasprijzen het laagst, voornamelijk door prijsplafonds en subsidies die de energiekosten voor huishoudens verlagen.
Zware belastingdruk
,,De energiebelasting is een soort accijns om het gebruik van gas te ontmoedigen en de overgang naar elektriciteit te stimuleren”, stelt Koen Kuijper van de vergelijker.
Dat leidt tot steeds grotere verschillen bij huishoudens, aldus Kuijper. ,,Huishoudens die volledig van het gas af zijn en hun woning goed hebben geïsoleerd, betalen daardoor veel minder belasting op hun energierekening.”
Maar niet ieder huishouden heeft daarvoor voldoende geld. ,,Het probleem is dat de overstap naar een aardgasvrije woning of woning met weinig gasverbruik voor veel huishoudens niet haalbaar is”, stelt hij.
Van het gas af
Uit zijn berekeningen blijkt dat bij een gemiddeld energieverbruik, 35,3% van de totale energierekening uit belastingen bestaat. In huishoudens met goede isolatie en een hybride warmtepomp is er minder gasverbruik, en daalt dit belastingnadeel.
Wie al helemaal van het gas af is, ziet op zijn rekening de laagste belastingdruk. ,,De hoge belasting op gas voelt voor veel mensen daarom oneerlijk, omdat zij weinig mogelijkheden hebben. Het blijft grotendeels een politieke keuze om de belasting op gas zo hoog te houden”, aldus de energie-expert.
De investeringen in warmtepompen, die bij een goed geïsoleerd huis zo’n 65% van de gasstook kan verlagen, blijken voor veel mensen een brug te ver.
Belastingverlaging
Het kabinet heeft de energiebelastingen voor dit jaar licht verlaagd. Concreet is dat 0,6 cent per kuub gas en 0,9 cent per kilowattuur stroom. Maar de energierekening blijft stijgen door de verhoging van de netbeheerkosten. ,,Hierdoor zijn huishoudens per saldo duurder uit dan in 2024”, aldus Kuijper.
Volgens de vergelijker gaat het bij een gemiddeld verbruik van 2479 kilowattuur stroom en 1169 kuub gas om een stijging tot €5 per maand op de energierekening.
Anders dan bij gas behoort de Nederlandse elektriciteitsprijs juist tot de middenmoot in Europa. Met 25,2 cent per kWh ligt de stroomprijs net boven het Europese gemiddelde (23,5 cent).
In Duitsland betalen consumenten ruim 40 cent per kWh en in België 37 cent.
Moeilijk vergelijken
Binnen Europa variëren de stroomprijzen sterk, omdat landen verschillende soorten energie verbruiken. Sommige zijn zeer goedkoop: Noorwegen en Zweden profiteren bijvoorbeeld van de goedkope waterkracht in het land. In Nederland is het grote Groningse gasveld vorig jaar voor winning gesloten.