Wat doe je met goud als contant geld wordt afgeschaft?
Onlangs kregen we van een lezer een interessante vraag voorgelegd waar we graag even wat dieper op in gaan. De vraagstelling was als volgt:
“Stel dat je inderdaad deels goud koopt van je vermogen en je wilt over 20 jaar geld daarvoor terug, is dat dan nog wel mogelijk als over 20 jaar contant geld zo goed als verdwenen is? Als je dan je het geld wat je voor je verkochte goud elektronisch laat overmaken krijg je dan geen problemen met de belastingdienst die wil weten hoe je ineens aan dat geld komt?”
Antwoord: Met het vooruitzicht van steeds meer elektronische betalingen en het mogelijk verdwijnen van contant geld is dit een terechte vraag. Het is immers de taak van een bank om verdachte transacties te signaleren en daar eventueel actie op te ondernemen. In een tijdperk waarin alle betalingen digitaal plaatsvinden valt het dus op als je een stapel gouden munten of goudbaren verkoopt en daarmee opeens over een ongebruikelijk groot geldbedrag beschikt. Het is denkbaar dat de bank of de belastingdienst dan wil weten waar dat geld vandaan komt.
Mijn verwachting is dat zodra contant geld echt verdwijnt er een alternatief circuit zal ontstaan waarin mensen rechtstreeks met elkaar handelen zonder tussenkomst van banken. Op dit moment gebeurt het in bepaalde Zuid-Europese landen al dat men bij de aankoop van een huis een deel van het bedrag rechtstreeks in cash betaalt, zodat de geregistreerde waarde van het huis lager uitvalt. Een ander voorbeeld is dat je bijvoorbeeld een tweedehands auto of een kunstwerk van iemand koopt en dat (gedeeltelijk) met goud betaalt.
Nogmaals, dit is een zeer extreem scenario en het is nog maar de vraag of het ooit zo ver zal komen. Maar het staat denk ik buiten kijf dat goud ook in deze omstandigheden haar waarde zal behouden, al wordt het dan misschien lastiger om het liquide te maken. Zodra de overheid het bezit van goud ontmoedigt of de controle erop intensiveert, dan is dat juist een signaal dat je goud wilt hebben.