Thuisbatterij, ja/nee?
Al een tijdje gaat het over het wegvallen van de salderingsregeling in 2026. Wat heeft dat voor gevolgen? Nou, hele grote gevolgen voor je/ jullie en dat leggen we uit in het volgende redactionele stuk. Als eerste willen we een vergelijk trekken met zonnepanelen een aantal jaren geleden.
De zonnepanelenmarkt had een prijsstelling met een terugverdientijd van ongeveer 6 jaar. Dat is een rendement van 16,20% per jaar. Voor sommige was dat een go en voor anderen een no-go. De prijzen van zonnepanelen gingen dalen in de loop der jaren en de no-goers besloten om ook zonnepanelen aan te schaffen. Toen dat gebeurde hadden de mensen die in eerste instantie zonnepanelen aangeschaft hadden hun investering in zonnepanelen al dik en dwars terugverdiend. De tijden daarna was alles pure winst gezien de salderingsregeling die tot 2026 geldt. De no-goers van het eerste uur hebben daarentegen minder kunnen profiteren. Maar u krijgt een tweede kans. Daarover later meer in dit artikel.
Na het afschaffen van de salderingsregeling ontvangt u, 7 Eurocent per kwh teruggeleverde stroom, ware het niet dat u 5 Eurocent per terug geleverde kwh aan terugleverkosten moet betalen. Per saldo blijft er dus 2 Eurocent per kwh over.
Als u in de avond of in de nacht stroom afneemt vanuit het stroomnet betaalt u ongeveer 27 Eurocent per kwh. Het cynische aan dit verhaal is dat u door uzelf opgewekte stroom overdag (waar u 2 Eurocent aan overhoudt) in de avond/ nacht 27 Eurocent moet betalen!!!! Wij zeggen, dat is aardig krom op zijn zachts gezegd.
Nu komen we terug op de tweede kans.
Een thuisbatterij heeft een terugverdientijd van ongeveer 5 jaar, wat neerkomt op een rendement op uw investering (aanschaf thuisbatterij) van 20% (terugverdientijd 5 jaar). Wat doet een thuisbatterij? Die slaat de stroom op die u overdag "teveel" opwekt en die kunt u in de avond/ nacht gebruiken. Nadeel is dat u die 2 Eurocent per kwh misloopt, maar dat staat natuurlijk in geen vergelijk met de 27 Eurocent per kwh die u in de avond/ nacht betaald. Een thuisbatterij gaat 15-25 jaar mee. Wij hoeven u niet te leren rekenen dat het dus een uitstekende investering is. Alle stroom die u overdag gebruikt komt rechtstreeks van de zonnepanelen.
Een vergelijk: rente op de bank of een staatsobligatielening.
*Geld op de bank, daar kunnen we kort over zijn. 1,60% rente (=100%) en daar betaald u nog 1,20% vermogensbelasting over.
*Rente op een staatsobligatie, 3,75% (10 jaar vast). Hier hoeven we het ook niet al te lang over hebben.
Klik HIER voor vrijblijvende en gratis informatie.
Conclusie: zie hierboven. Wij zijn geen beleggingsgoeroes ook hebben we geen glazen bol, maar rekenen kunnen we als de beste.